Eduskunta jyräsi kansan --- äänestäjät jyräsivät eduskunnan Kun arvot eivät kohtaa

Eduskunta jyräsi kansan --- äänestäjät jyräsivät eduskunnan

Hämmennystä
 

Parillakin isolla puolueella on mietinnän paikka mikä meni pieleen.  Totuuden silmiin katsominen voi olla vaikeaa ja mieluusti turvaudutaan johonkin monimutkaiseen selitykseen.  Ongelmien piilottelu johonkin sellaiseen liittyväksi mikä ei ole puolueen itse hallittavissa on kuitenkin itsepetosta. 

 

Menestyjät ja häviäjät

 

Luottamus on asia jota joutuu keräämään pitkään ja sen voi menettää vastaavasti erittäin nopeasti.  Näin kävi sekä Kokoomukselle että Sosiaalidemokraateille.  Virheiden välttely asioissa jotka kiinnostavat äänestäjiä oli ilmeisesti tehokkain väline.  Virhe tarkoittaa tässä sitä mitä äänestäjät mieltävät puolueen olevan ja miten se on käytännössä toiminut.   Sitoutuminen pienryhmäasioihin valtaväestön vastaisesti on isolle puolueelle todella vakava linjausvirhe.  Tämän tyyppisen virheen tekeminen ympäristön painostuksesta on toki inhimmillistä mutta silti vakava erehdys johtajatasolla ja osoittaa seurauksien arviointikyvyn puutetta. 

 

Mitä esimekiksi tapahtui ?

 

Molemmat suuret puolueen menivät tukemaan vähemmistöasiaa josta koitui suuri hyöty Vihreille.  Osaan mielessäni kuvitella riemun Vihreiden joukoissa kun kaksi suurta harhautui mukaan asiaan joka oli virhe oman kannattajakunnan kannalta. 

 

71 % suomalaisita vastusti, eduskunta käveli kansan yli

On asioita joista kansa ei välttämättä ymmärrä niin hirveän yksityiskohtaisesti kuten tekniset tai luonnontieteelliset asiat mutta yksi asia on jota kansalaisten oli helppoa arvioida ja joka herätti kiinnostusta.

71 % suomalaisita vastusti "Tahdon2013" aloitetta.  Vihreät kuitenkin harhauttivat eduskuntaa että tuolla olisi suuri kannatus käyttäen tilattua galluppia joka oli tehty rajatuilta alueilta missä kannatus on korkea eli tilastollisesti otos oli valikoitunut.  Lisäksi kerrottiin kirkon kannattavan asiaa mikä oli perätön väittämä.  Media osallistui julkaisemalla näkyvästi vain aloitetta suosivia kommentteja.

Suomalaisilla on kuitenkin vakaumuksensa:

http://www.homelinuxpc.com/tilastot/YLE_suora_kysymys.png

 

Eduskunta jyräsi vastakkaisella päätöksellä kansan syvimpien tuntojen yli.

 

Vaalit 2015

 

Nyt oli kansan vuoro.  Puolueen ohjelman voi muotoilla miten kaunosanallisesti ja hyvin tahansa, luvata viittä hyvää ja kuutta kaunista mutta jos puolue käytännössä toimii vastoin kannattajiensa odotuksia seuraa se minkä todistajia nyt olemme:   Sekä Kokoomus että Sosiaalidemokraatit miettivät miten minimoida vahingot ja ilo on suuri Vihreiden leirissä.   Molemmat suuret tekivät varmasti suuren palveluksen Vihreille.  Nyt molemmilla entisillä suurilla puolueilla on entistä vähemmän voimaa vastustaa Vihreää politiikkaa.  Molemmille puolueille voi myöhemmin tulla ongelmaksi Vihreä politiikka vaikka hassua kyllä SDP ja Kokoomus ovat pyrkineet nokkimaan toisiaan.

 

Korjausliikkeitä ?

 

SDP ja Kokoomus reagoivat hyvin eri tavalla rökäletappioon.  SDP näytti avoimesti että pieleen meni ja asioita aletaan harkita uudestaan.  Kokoomus sen sijaan on ollut saman suuruiseen kilpakumppaniinsa verrattuna vaitonainen.  SDP: ssä vaadittiin johtoa vastuuseen heti kun taas Kokoomus näyttää ulkoisesti välinpitämättömältä vaikka Stubb oli näkyvästi toiminut Vihreiden myyntitykkinä ja hänen puolueen virallisen linjan vastaiset toimensa ratkaisevasti aiheuttivat tilanteen.    Ruiskukka on saanut vihreän sävyn äänestäjien silmissä, missä on "Koti-Uskonto-Isänmaa" ?  

Uskottavuuden palauttaminen vaatii molemmilla puolueilla ongelman tunnustamista, nöyrtymistä ylpeyden sijaan ja juurilleen paluuta.  On parempi myöntää linjausvirhe ja korjata kurssi kuin yrittää piilotella sitä ja toivoa että kukaan ei muista sitä enää 4 vuoden päästä.   Äänestäjät muistavat.

 

Helsingin kupla ja mediapelleily

Helsingin "kuplassa" elävät kansanedustajat ovat jossain määrin etääntyneet koko muusta Suomesta niin että sokeutuvat tosiasioille ja sille että Helsinki ei ole koko Suomi.  Jonkun asian kannatus Helsingissä ei tarkoita että se olisi kaikkien suomalaisten mielipide.  Tuo on näkynyt myös joidenkin taiteilijoiden kommenteissa.  

Suomalaisilla on edelleen nuo perinteiset arvot "Koti-Uskonto-Isänmaa" vaikka media mieluusti julkaisee tuon vastaisia viestejä.  Muodikkaiden, paljon mainostettujen asioiden perässä juoksu eli ns. mediapelleily voi olla kohtalokasta suurelle puolueelle. 

   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat